Hallo, ik ben Dorien Hoeve. Ik ben geboren op het platteland in het noorden van Nederland als tweede van drie kinderen. Mijn vader was melkveehouder en mijn moeder bloemist. Ze leerden mij de liefde voor de natuur en levende wezens, zowel dieren als mensen. Hun huis stond altijd open voor bezoek: een extra gast voor het avondeten, schoolreisjes, kerkbijeenkomsten, feesten en logeerpartijtjes hoorden bij ons dagelijks leven.

De familie van mijn moeder had oog voor beeldende kunst. Het bevatte onder andere een kunstschilder en vele vrouwen met goede tekenvaardigheden. Ik was vroeger dol op de tekeningen van mijn moeder en mijn grootmoeder. Mijn vader daarentegen was dol op mijn tekeningen, vooral de tekening van mij en mijn gezin die ik rond mijn vierde maakte (zie foto). Mijn moeder maakte tijd voor creativiteit en bedacht altijd weer wat nieuws. Ze leerde mij verschillende vormen van handwerk, variërend van bloemstukken tot sculpturen van klei en van tekeningen tot papieren vazen.

Als kind hield ik ervan om te creëren. Op de basisschool schreef ik samen met een vriendinnetje een poppenspel en ontwierpen we bijpassende poppen. We mochten van de leerkrachten zelfs ons poppenkaststuk opvoeren voor de laagste groepen van de school. Daarnaast heb ik meerdere tijdschriften, strips en verhalen geschreven met vriendinnen. Ik maakte zelfs een prentenboek samen met mijn nichtje. Nadat het prentenboek af was, gingen we langs de buren van mijn nichtje om ze het prentenboek te laten lezen tegen betaling. Van het geld wat we verdienden hebben we ons prentenboek gekopieerd en nog tien stuks geprint. We hadden grootste dromen.

Als tiener concentreerde ik mij vooral op school, sport en enkele kerkelijke activiteiten. Dit laatste leidde tot een verbreding van mijn creatieve horizon. Onder leiding van mijn moeder begon ik samen met enkele kerkvrienden een kleine band en toneelgroep. Ik was vooral te vinden onder de toneelspelers, omdat ik zingen voor publiek doodeng vond. De groep vond zijn weg in de kerkelijke structuur en kreeg uiteindelijk een vaste plek in de plaatselijke jeugddiensten. Naar mijn weten bestaat deze groep nog steeds, al bestaat het nu natuurlijk uit andere leden. In mijn tienertijd begon ik ook te schilderen met acrylverf. Tijdens een weekend van de kerk maakte ik een schilderij van een duif (zie foto), die bewonderd werd door mijn leeftijdsgenoten. Een leeftijdsgenoot bracht zelfs een bod uit op het werk. Hoewel ik toen mijn schilderijen nog niet verkocht, ben ik in 2022 begonnen met de verkoop van mijn schilderijen. Mijn schilderijen zijn te vinden op deze website.

Op mijn achttiende ging ik uit huis om te studeren aan Wageningen Universiteit. Ik ontving de de Alpro Foundation Award (2011) voor mijn masterscriptie en heb kort daarna mijn studie afgerond. Na mijn studie heb ik mijn carrière in het onderzoek voortgezet en heb ik een promotietraject gevolgd aan het Radboudumc (2012-2016). Tijdens mijn promotietraject werd mijn liefde voor schrijven herboren. Ik begon weer met het schrijven van teksten en later ook verhalen. Het kostte me echter nog een decennium om van schrijven een dagelijkse gewoonte te maken. Ik heb veel ideeën en (onvoltooide) werken, waarvan ik hoop ooit een deel te publiceren.

Ik heb mijn man ontmoet in Wageningen en ben met hem getrouwd in 2010. We hebben samen vier prachtige, creatieve en ondernemende kinderen. Ik neem ze graag mee naar de bibliotheek om boeken uit te zoeken, op een wandeling of op een creatief avontuur.

Ik werk momenteel als docent op de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE). Ik begeleid hier masterstudenten met het schrijven van masterscriptie. Daarnaast vul ik mijn tijd als vrijwilliger bij To Art: een stichting met als doel om God te eren door creatieve expressie. Het grootste deel van mijn tijd sta ik echter klaar voor mijn gezin. Ik geef thuisonderwijs aan mijn oudste dochter en regel de praktische zaken die horen bij het hebben van een huishouden. Creatief bezig zijn is voor mij een uitlaatklep. Je kunt me volgen op Instagram om op de hoogte te blijven van de creatieve projecten waar ik mee bezig ben.